POSJETA POLICIJE BRČKO DISTRIKTA U OKVIRU NEDJELJE/TJEDNA CRVENOG KRSTA/KRIŽA

Tokom prirodnih nepogoda, vanrednih situacija, katastrofa, migrantskih kriza i drugih neprilika, policija i Crveni krst/križ su organizacije koje su ključni akteri, i zajedno sa ostalima djeluju u odgovoru, svaka u svom mandatu. Kada se to uzme u obzir, njihova saradnja je od velikog značaja za zajednicu u kojoj djeluju. Dobra saradnja između Policije Brčko distrikta BiH i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta postoji već nekoliko godina.

Ona se ogleda prvenstveno u samom djelovanju u katastrofama, konkretno u poplavama iz 2012.godine i u poplavama iz 2014.godine. Nakon toga, dvije organizacije podržavaju jedni druge, kada god se ukaže prilika. Ta saradnja se mogla najbolje vidjeti tokom mnogih vježbi i simulacija, gdje su učestvovale obje organizacije. Policija BD BIH i CKBDBIH su zajedno učestvovali i u potragama i realnim situacijama od  tada i saradnja koja je ranije ustanovljena je omogućila da se u tim akcijama djeluje na najvišem mogućem nivou. U saradnji sa CKBDBIH, Policija BD BIH ostvaruje i aktivnosti u sklopu svog rada u zajednici, koji podrazumijeva da policija treba biti sastavni dio zajednice u kojoj radi, a ne samo institucija koja sprovodi zakon. Ovakva saradnja je, nažalost, rijetkost u našem okruženju, uprkos mnogim dobrim stranama.

U povodu sedmice Crvenog krsta/križa, održan je sastanak između predstavnika Policije BD i CKBDBIH. Na sastanku je izražena opredijeljenost da se dobra saradnja nastavi i u budućnosti, na zadovoljstvo obje organizacije, a na korist lokalne zajednice. Razgovaralo se i o konkretnim aktivnostima u budućnosti.

 

Na kraju sastanka, Denis Šehanović, sekretar CKBDIH i predstavnik Policije BD BIH Boško Magazin su zaključili da je od ogromnog značaja da se saradnja između dvije organizacije i u budućnosti bude na najvišem nivou.

222

333

 

 


"SKRIVENI ŠEĆERI"

CKBDBIH VAS POZIVA: „SKRIVENI ŠEĆERI“

Prezentacija "Skriveni šećeri" održava se u Kino sali Gradskog omladinskog centra Brčko distrikta BiH u petak, 07.04.2017. godine sa početkom u 16:00 časova.

Svjetski dan zdravlja obilježava se 7. aprila svake godine na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizovala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. aprila određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine. Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije. Aktivnosti vezane za tu određenu temu, kao i sredstva potrebna za njih, ne smiju se odnositi samo na dan 7. aprila, već bi se o njima trebalo voditi računa tokom cijele godine.

Mnogobrojni su slučajevi u kojima na vaše zdravlje utiče upravo tema o kojoj će pričati dr Anđelka Đukić i dr Jasmin Šabanović. Oni će vam predstaviti koje to su namirnice koje konzumacijom štetno djeluju na vaše zdravlje a da niste ni znali i svakako kako ćete unaprijediti vaše zdravlje.

Da li nesvesno koristimo previše šećera u ishrani? Šta se dešava kada se šećeri unose u organizam? Koje bolesti izaziva pretjerana konzumacija šećera? Kako smanjiti gojaznost stanovništva?

Na ova, kao i mnoga druga pitanja dobiti ćete odgovor ako nam se pridružite u petak! 

PO ZAVRŠETKU PREZENTACIJE, POZIVAMO VAS NA MJERENJE PRITISKA, ŠEĆERA U KRVI TE VAŠE IDEALNE TJELESNE TEŽINE!

big thumb 412d500ccd15da5cf2ac682aa423c544


OBUKA IZ PRVE POMOĆI ZA UPOSLENE "SECTOR SECURITY"

   U periodu od 18.03.2017.godine  do 26.03.2017. godine realizovana je obuka iz pružanja prve pomoći za uposlene „ SECTOR SECURITY“ D.O.O.. Kroz dvodnevnu obuku koju je vodio doktor medicine obučeno je      uposlenih.  Uposlenicima je ponuđen edukativni program koji je po broju sati trajanja obuke i odabranim temama prilagođen potrebama i interesima uposlenicima. Organizovana obuka trajala je po 4 radna sata dnevno, tj. ukupno 8 radnih sati obuke, koja  se sastojala iz teorijskog i  praktičnog dijela. Obukom  smo željeli potaknuti na odgovorno ponašanje u cilju sprječavanja nastanka nesreća i povreda te doprinjeti sigurnost i osnažiti pojedince za lakše prevladavanje štetnih posljedica. Tokom obuke korišteni su materijali za pružanje prve pomoći kao i oprema koja se koristi prilikom različitih nesreća kako bi kvalitet obuke bio na visokom nivou. Svim učesnicima su podijeljeni priručnici iz Prve pomoći koji će pružiti dodatan prostor za utvrđivanje znanja i usavršavanje.

U cilju provjeravanja produktivnosti stručnog programa obuke i znanja, korišteni su testovi kojima se mjerio nivo znanja učesnika. Na početku prvog dana rađeni su ulazni testovi, a na kraju obuke drugog dana izlazni testovi. Rezultati testa su pokazali evidentan napredak u znanju učesnika nakon pohađanja dva dana obuke. Kako bi se ocijenila organizacija i sam rad trenera rađena je i evaluacija obuke na kraju drugog dana. Obuka i rad trenera su ocijenjeni pozitivnim  komentarima od strane učesnika koji su izrazili zadovoljstvo samom organizacijom.

 

Cilj ove obuke je bio upozoriti na važnost i pravilno pružanje prve pomoći te izgraditi svijest o solidarnom pomaganju svima kojima je pomoć potrebna.

 3

1Imamo 45 gostiju i nema članova online