POSJETA POLICIJE BRČKO DISTRIKTA U OKVIRU NEDJELJE/TJEDNA CRVENOG KRSTA/KRIŽA

Tokom prirodnih nepogoda, vanrednih situacija, katastrofa, migrantskih kriza i drugih neprilika, policija i Crveni krst/križ su organizacije koje su ključni akteri, i zajedno sa ostalima djeluju u odgovoru, svaka u svom mandatu. Kada se to uzme u obzir, njihova saradnja je od velikog značaja za zajednicu u kojoj djeluju. Dobra saradnja između Policije Brčko distrikta BiH i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta postoji već nekoliko godina.

Ona se ogleda prvenstveno u samom djelovanju u katastrofama, konkretno u poplavama iz 2012.godine i u poplavama iz 2014.godine. Nakon toga, dvije organizacije podržavaju jedni druge, kada god se ukaže prilika. Ta saradnja se mogla najbolje vidjeti tokom mnogih vježbi i simulacija, gdje su učestvovale obje organizacije. Policija BD BIH i CKBDBIH su zajedno učestvovali i u potragama i realnim situacijama od  tada i saradnja koja je ranije ustanovljena je omogućila da se u tim akcijama djeluje na najvišem mogućem nivou. U saradnji sa CKBDBIH, Policija BD BIH ostvaruje i aktivnosti u sklopu svog rada u zajednici, koji podrazumijeva da policija treba biti sastavni dio zajednice u kojoj radi, a ne samo institucija koja sprovodi zakon. Ovakva saradnja je, nažalost, rijetkost u našem okruženju, uprkos mnogim dobrim stranama.

U povodu sedmice Crvenog krsta/križa, održan je sastanak između predstavnika Policije BD i CKBDBIH. Na sastanku je izražena opredijeljenost da se dobra saradnja nastavi i u budućnosti, na zadovoljstvo obje organizacije, a na korist lokalne zajednice. Razgovaralo se i o konkretnim aktivnostima u budućnosti.

 

Na kraju sastanka, Denis Šehanović, sekretar CKBDIH i predstavnik Policije BD BIH Boško Magazin su zaključili da je od ogromnog značaja da se saradnja između dvije organizacije i u budućnosti bude na najvišem nivou.

222

333

 

 

Imamo 10 gostiju i nema članova online