UPOZORENJE - OBAVIJEST ZA JAVNOST

Crveni krst/križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine obavještava javnost o pojavama na terenu a koje se tiču zloupotrebe znaka i imena Crvenog krsta/križa a u svrhu obmane građana. Naime, na našoj adresi nekolicina građana je tražila informacije o prodaji „markica“ i prikupljanu humanitarnih priloga koje se vrši na području Brčko distrikta BiH od strane nepoznatih lica koji se predstavljaju kao volonteri Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. O ovom slučaju obaviještena je i Policija Brčko distrikta BiH.

Ovom prilikom obavještavamo javnost da se prodaja „markica“ vrši isključivo u dvije akcije koje su definisane Članom 18. i Članom 19. Zakona o Crvenom krstu/križu, a odvijaju se u sklopu Humanitarno-socijalnog programa Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, pod nazivom:

·          „Nedjelja Crvenog krsta/križa“ u periodu od 08.05. do 15.05. svake godine i

·          „Nedjelja borbe protiv tuberkuloze“ u periodu od 14.09. do 21.09. svake godine

Napominjemo da se sredstva prikupljena prodajom „markica“ u ovom periodu koriste za užine đacima osnovnih i srednjih škola Brčko distrikta BiH koji su u stanju socijalne potrebe, te da najsnažnije osuđujemo ovaj čin. Dodajemo da se akcije prikupljanja humanitarnih priloga medijski najavljuju te da naši volonteri nose obilježja Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Ovim putem, takođe obavještavamo javnost da će se 5. decembra 2016. godine na Međunarodni dan volontera u Kino sali Gradskog omladinskog centra u periodu od 11 do 18 časova održati cjelodnevna prezentacija aktivnosti i programa Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, tako da su građani dobrodošli na ovu aktivnost, kako bi se mogli upoznati sa aktivnostima koje realizujemo te u koje se mogu uključiti i time dati svoj doprinos radu Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.

Imamo 41 gostiju i nema članova online