ODRŽANA REGIONALNA KONFERENCIJA O UPOTREBI I ZAŠTITI ZNAKA CRVENOG KRSTA/KRIŽA

Delegacija Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa u Sarajevu je 6. i 7. oktobra, ove godine, u Ilidži, organizovala regionalnu konferenciju o upotrebi i zaštiti znaka Crvenog krsta/križa. Na konferenciji su učestvovali predstavnici iz nacionalnih društava Crvenog krsta/križa iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Bugarske, Rumunije i Slovenije. Ispred Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, učešće na ovoj konferenciji su uzeli i članovi Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Pored ovih učesnika, na konferenciji su učestvovali i predstavnici vlasti iz navedenih zemalja, odnosno predstavnici institucija koji su zaduženi za implementaciju zakona i pravila u upotrebi i zaštiti znaka u svojim zemljama.

Predstavnici svih zemalja učesnica su imali priliku da izlože situaciju sa zloupotrebom znaka u njihovim zemljama, kao i akcije koje su povodom takvih kršenja pokrenute. Cilj je bio da se razmijene iskustva i dobre prakse, a sve kako bi se zloupotrebe svele na minimum. Izlaganja su pokazala da se većina zemalja iz regiona suočava sa sličnim razlozima i načinima zloupotrebe znaka Crvenog krsta/križa. Takođe, ustanovljeno je da je većina zemalja, uključujući i BIH u procesu izmjena i dopuna zakona o Upotrebi i zaštiti znaka Crvenog krsta/križa. Dobra vijest je da su vlasti, kako u BIH, tako i u regionu, izrazile spremnost da podrže ovaj proces, a sve kako svrha znaka Crvenog krsta/križa ostala nepromijenjena.

U Bosni i Hercegovini, najčešča kršenja pravila upotrebe znaka Crvenog krsta/križa nastaju iz neznanja. Privatne klinike i apoteke su subjekti koji najčešće vrše ovakve zloupotrebe i takve se zloupotrebe najčešće brzo koriguju, nakon što se nadležnima skrene pažnja na odredbe Zakona o zaštiti i upotrebi znaka Crvenog krsta/križa. Osim tih zloupotreba, evidentne su i neke druge, gdje su određene organizacije svjesno vršile takve zloupotrebe. Kako bi se stanje u ovoj oblasti u potpunosti uredilo, neophodna je podrška organa vlasti, kao i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta/križa. Jedan od zaključaka konferencije je da se u budućnosti intenzivnije radi na sprječavanju takvih zloupotreba i djelovanje protiv postojećih.

U Brčko distriktu su zloupotrebe znaka na dosta nižem nivou. One se svode na sporadična i rijetka isticanja znaka, koja su opet, posljedica neupućenosti o pravilnoj upotrebi i subjektima koji imaju pravo isticanja znaka Crvenog krsta/križa.

 

Znak Crvenog krsta/križa je nastao kada i sam pokret, 1863.godine. On nema nikakvu religijsku semantiku i predstavlja inverznu zastavu Švicarske, kao zemlje koja je učinila najviše da se pokret osnuje. Znak Crvenog krsta je sastavljen od pet crvenih kvadrata iste veličine na bijeloj podlozi. Osim Crvenog krsta/križa, u upotrebi su još i Crveni polumjesec i Crveni kristal, koji imaju ista pravila upotrebe i isto značenje u kriznim situacijama i u mirnodopskom vremenu. Znakovi predstavljaju zaštitu humanitarnih radnika i konvoja, zdravstvenog i religijskog osoblja u sukobima, uključujući i sanitetske timove oružanih snaga. Za milione, on predstavlja znak nade. Osim njih, predstavnici pokreta Crvenog krsta/križa i Crvenog polumjeseca ga imaju pravo koristiti. Upotreba znaka u Bosni i Hercegovini je uređena Zakonom o upotrebi i zaštiti znaka i imena Crvenog krsta/križa iz 2004.godine. 

Upotreba i zastita znaka CK1

Upotreba i zastita znaka CK

Imamo 46 gostiju i nema članova online