OBUKA SPASILACA NA VODI

Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH u suradnji sa Crvenim križem Sogn og Fjordane iz Norveške, Odjelom za javnu sigurnost proteklog vikenda organizovao je praktičnu obuku spasilaca na vodi.

Učesnici su tokom obuke imali priliku proći kroz osnovni kurs spasilaštva na vodi koji obuhvata pretraživanje kopna i spašavanje utopljenika. U pripremnim obukama koje su održavane u sedmicama prije posljednje, praktične obuke, kandidati su trenirani i obučavani od strane obuečnih članova CKBDBIH iz oblasti koje su bitne za spasilaštvo.

 "Obuka je rezultat devetogodišnje saradnje između CKBDBIH i CK Sogn og Fjordane iz Norveške. Može se reći da su spasioci iz ove organizacije pravi mentori, jer su tu od samog početka razvijanja spasilaštva u CKBDBIH. Do sada su se obuke bazirale na spašavanju na kopnu, a rezultat toga je odjel za spašavanje na kopnu, koji djeluje pri programu Pripreme i odgovor na katastrofe CKBDBIH. Tokom sastanaka o produžetku saradnje, koji je odražan ovog januara, dogovoreno je da se sada akcenat stavi na spašavanje i pretrage na vodi. Nakon što su tri spasioca bili na obuci u Norveškoj u proljeće ove godine, instruktori iz Norveške su sproveli osnovnu obuku spašavanja i pretrage na vodi u Brčkom. Članovi CKBDBIH koji su bili u Norveškoj su im asistirali u tome. Današnja obuka je imala za cilj da se omasovi odjel za spašavanje na vodi. U tome se i uspjelo jer je ukupno 17 novih članova iz Brčkog pristupilo jedinici." rekao je Nemanja Zekić, koordinator programa "Pripreme i odgovori na katastrofe". 

Program pripreme i odgovor na katastrofe je jako aktivan u sistemu odbrane i zaštite Brčko distrikta. Kroz ovakve obuke, u saradnji sa Vladom Brčko distrikta, sistem se unapređuje i mogućnost odgovora na katastrofe je veća.

 “Ako nešto stvorite to morate i održavati. Mi smo na nivou koji je u ovoj situaciji relativno zadovoljavajući. U zadnjih godinu dana sudjelovali smo u pet-šest vježbi koje smo izvodili što u Brčkom što van njega. Ovoj vježbi Crvenog krsta dajemo punu logističku podršku ali smo aktivirali i našu Gorsku službu spašavanja kako bi izveli vježbu spuštanja u Savu i izvlačenja na obalu.” kazao je Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH koji je po završetku same obuke učesnicima lično uručio certifikate.

cccc

bbb

1111111

e

c

 

b

a

Imamo 44 gostiju i nema članova online