DODIJELJENE NAGRADE NAJUSPJEŠNIJIM UČESNICIMA NA LIKOVNOM KONKURSU POVODOM SEDMICE CRVENOG KRSTA/KRIŽA I NEDJELJE/TJEDNA BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Crveni krst/križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine je dodijelio zahvalnice, diplome i novčane nagrade učenicima osnovnih škola koji su učestvovali na likovnom konkursu povodom obilježavanja Nedjelje/Tjedna Crvenog krsta/križa i Nedjelje/Tjedna borbe protiv tuberkuloze.

„Svečanost je rezime akcije u okviru obilježavanja ovih nedjelja o temi izgleda markica koje mi distribuiramo već pet-šest godina u razne institucije i preduzeća na području Distrikta, najvećim dijelom u osnovne i srednje škole“, rekao je sekretar Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH Denis Šehanović.

On je istakao da je odziv učenika na konkurs iz gotovo svih osnovnih škola sa područja Distrikta bio iznad očekivanja.

„Mada su svi radovi koji su učestvovali na konkursu dobili zaslužene pohvale i priznanja, dva najbolje, prema ocjeni likovnih stručnjaka, već su uzeta za štampanje markica, što će uslijediti uskoro. Prva markica trebalo bi da bude puštena u opticaj već u septembru, povodom Nedjelje/tjedna borbe protiv tuberkuloze.“, naveo je Šehanović.

On je rekao da je ove godine u prodaju pušteno 12 000 markica, čija vrijednost izražena u novcu, iznosi 6 000KM.

Šehanović naglašava da je prethodnih godina od prodaje markica prikupljen novac za kupovinu oko    40 000 užina za brčanske učenika iz porodica koje su u statusu socijalne potrebe.

Autori prvonagrađenih radova, Eldar Osmanović, učenik Pete osnovne škole i Lorena Babić, koja pohađa osnovnu školu u naselju Bijela, rekli su da ih raduje što će od prodaje markica, na kojima će se naći njihovi crteži, koliku-toliku koristi imati djeca koja žive u siromaštvu.

Izvor: eBrčko

ckbd

Imamo 17 gostiju i nema članova online