ODRŽANA RADIONICA ZA PROCJENU ORGANIZACIJSKIH KAPACITETA CKBDBiH

 

Proteklog vikenda, u prostorijama Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, a u saradnji sa predstavnicima Švajcarskog Crvenog krsta/križa u BiH,  održana je radionica za procjenu organizacijskih kapaciteta. Utvrđeno je da je od posljednje procjene,prije osam godina, brčanski Crveni krst /križ mnogo napredovao u radu i razvoju organizacije.

            Broj volontera se sa pet povećao na 200. Sekretar Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, Denis Šehanović istakao je da danas, u ovoj organizaciji, volontiraju volonteri različitih profila, raspoređeni u nekoliko programa.„Nabavljena su i moderna materijalno-tehnička sredstva potrebna za rad, prije svega, motorna vozila i plovila, među kojima sanitetsko vozilo i čamac, zavidnih kapaciteta . Formiran je sanitetski tim , kao i spasilačka jedinica  koji su potpuno opremljeni“, istakao je Šehanović.On je napomenuo da je poboljšanja bilo i u oblasti finansiranja , bez čega ne bi mogli da nabave potrebnu opremu za rad.  „Distrikt godišnje izdvoji 40 hiljada maraka za rad organizacije, što je pet puta više u odnosu na osam godina ranije, rekao je Šehanović i dodao da  ostatak neophodnih sredstava  Crveni krst/križ  dobija od donatora, sestrinskih organizacija i putem međunarodnih projekata.„Sve to samo pokazuje da smo ozbiljan partner na koji se građani i vlast distrikta  danas mogu osloniti, posebno u kriznim situacijama, što smo, nadam se, pokazali i u poplavama 2014.-te godine“, napomenuo je Šehanović. Radionica  je  održana u okviru projekta „Smanjenje rizika od katastrofa na nivou mjesnih zajednica“, a imala je za cilj da predstavi novi metod za procjenu organizacijskih kapaciteta- BOCA.  Razvio ga je Nizozemski Crveni krst/križ i danas se koristi širom svijeta.

 

Emina Babović Gojčić, službenica Švajcarskog Crvenog krsta/križa u BiH za podršku ovom projektu, kaže da je cilj BOCE da ukaže koje su to prioritetne oblasti u kojima organizacija Crvenog krsta/križa  treba da radi bolje, kako bi podigla kapacitete na veći nivo. Dok je terenska koordinatorka švajcarskog Crvenog krsta/križa u BiH, Bojana Ilić, napomenula da je procjena organizacijskih kapaciteta neophodna za izradu petogodišnje strategije razvoja Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH. Ilić je pohvalila dobru saradnju sa kolegama iz distrikta koji su  jedan od tri partnera , sa kojima Švajcarski Crveni krst/križ sarađuje na području Posavine.

Fotka Boca

 

 

 

Imamo 19 gostiju i nema članova online