ODRŽANA POKAZNA VJEŽBA SPAŠAVANJA NA VODI

Dana 17.5. ove godine održana je pokazna vježba, koju je organizovalo odjeljenje za Javnu bezbjednost Brčko distrikta BiH, a u kojoj su učestvovali pripadnici jedinice za podršku Policije Brčko distrikta BIH, te udruženja građana koja su uključena u odgovor na katastrofe u vanredne situacije u Distriktu. Nezaobilazan dio vježbe je bio i Crveni krst/križ Brčko distrikta, sa pripadnicima Spasilačke jedinice, Sanitetskog tima, Službom traženja, kao i ostalim volonterima. Vježbu je pratio vojni ataše ambasade SAD u Sarajevu, brigadir Majk Karas.

Vježba je realizovana po scenariju, po kojem policija dobija dojavu o nelegalnom krijumčarenju imigranata iz Sirije. Nakon njihove reakcije, članovi Civilne zaštite i udruženja su krenuli u akciju spašavanja imigranata sa brodice koja je bila pozicionirana na Savi. Imigrante je uredno registrovala Služba traženja Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BIH, a povređene, među kojima je bila i majka sa djetetom, je zbrinula sanitetska služba Civilne zaštite i Sanitetski tim Crvenog krsta/križa Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

“Ono što je naš cilj jeste da u svakoj vježbi nosilac aktivnosti pored odjeljenja bude još neko iz nevladinog sektora. Danas je to bio X-Centar, prošli puta je bio Off Road Club a prije toga Crveni krst. Bitno nam je da ovaj sistem stalno razvijamo kako bi mogli odgovoriti na prirodne katastrofe koje mogu zadesiti Brčko”, kazao je Uroš Vojnović, šef Odjeljenja za javnu sigurnost.

U vježbi je učestvovalo ukupno 55 ljudi, 10 plovila i čamaca, kao i dva sanitetska vozila. Ukupna logistika je sadržala čak 15 motornih vozila. U vježbi je na razne načine učestvovalo čak dvadeset članova Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BIH, što je ovu organizaciju činilo najbrojnijom na vježbi.

“Dali smo jedan veliki doprinos u poplavama. Vidite da smo spremni pomoći i akcije Policije i Odjeljenja za javnu sigurnost u drugim segmentima. Danas smo bili sa sanitetskim timom, timom za podršku na vodi i u dijelu adekvatne logistike koja je trebala za jednu ovakvu vježbu”, kazao je Denis Šehanović, sekretar Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH.

Ova vježba je još jedan dokaz odlične saradnje vladinog i nevladinog sektora u Brčko distriktu, a koja se razvila tokom poplava koje su se desile u našem gradu prije tačno dvije godine. To je jedan od razloga zašto je brigadir Majk Karas bio prisutan, kako bi se u tu saradnju i sam uvjerio.

“Zaista sam impresioniran obzirom da je jedna od najvažnijih misija američke vojske saradnja i pružanje pomoći civilnim asocijacijama i institucijama u kriznim situacijama. Čuo sam za ovaj pozitivan primjer iz Brčkog i želio sam se i lično u to uvjeriti. Odavdje nosim samo pozitivne impresije”, kazao je brigadir Mark Caras, vojni ataše SAD-a.

Ova pokazna vježba je privukla veliku pažnju među stanovnicima Brčkog, koji su je u velikom broju ispratili na izletištu Ficibajer. Među okupljenima su bili i polaznici lokalnih vrtića kao i osnovnih škola.

Ovakve vježbe, osim same demonstracije građanima na šta se sve računa u slučaju katastrofe, takođe poboljšavaju koordinaciju među organizacijama učesnicama i samim tim njihovu sposobnost da odgovore i na najveće izazove.

slika1

slika2

slika3

 

 

 

Imamo 31 gostiju i nema članova online