UPRAVLJANJE RIZICIMA NA NIVOU MJESNIH ZAJEDNICA

Crveni krst/križ Brčko distrikta Bosne i Hercegovine implementira projekat „Upravljanje rizicima na nivou mjesnih zajednica“ u partnerstvu sa Švicarskim Crvenim krstom/križom. Projekat je započeo u novembru 2015.godine i trajaće do decembra 2017.godine. Područje na kojem se implementira projekat su Brčko distrikt BiH, te opštine Orašje i Šamac, gdje su partneri na implementaciji projekta upravo organizacije Crvenog krsta/križa u tim opštinama.

Na području Brčko distrikta, partner u implementaciji je i Vlada Brčko distrikta BiH. Oko te saradnje je potpisan i memorandum o razumijevanju koji reguliše sva pitanja vezana za ovaj projekat. Jedan od ciljeva ovog projekta je osnaživanje saradnje između Odjeljenja za Javnu bezbjednost i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH, kao i ostalih nevladinih organizacija i aktera koji učestvuju u odgovoru na katastrofe. Ta saradnja bi se trebala osnažiti kroz zajedničku izradu setova dokumenata i procedura koji će definisasti uloge i aktivnosti u vanrednim situacijama. Osim toga, planirane su i zajedničke i združene vježbe. Brčko distrikt je uzet kao model dobre saradnje između vladinog i nevladinog sektora. U konačnici, produbljivanje ove saradnje je od velikog značaja za bolji odgovor u vanrednim situacijama.

Projekat predviđa i jačanje kapaciteta lokalnih organizacija Crvenog krsta/križa. Ovo jačanje će se odvijati kroz dvije aktivnosti. To je nabavka opreme, koju će Crveni krst/križ Brčko distrikta BiH u vanrednim situacijama. Kroz impelentaciju projekta su predviđene i obuke iz raznih oblasti, čiji će polaznici biti uposleni i volonteri u Crveniog krsta/križa Brčko distrikta BiH. Oblasti koje će biti pokrivene su različite, od upravljanja projektnog ciklusa, preko logistike i organizacije skladišta, pa sve do vježbi iz oblasti spasilaštva. U toku projekta će se održati i združene vježbe organizacija Crvenog krsta/križa, organizacija koje učestvuju u projektu i na taj način će se ojačati saradnja među njima, na polju pripreme i odgovora na katastrofe.

Na kraju, projekat predviđa i ojačavanje kapaciteta za odgovor na katastrofe na nivou mjesnih zajednica. U sklopu projekta u Brčkom, već su počele aktivnosti u odabranim mjesnim zajednicama, Krepšić I, Vučilovac i Broduša. Sve radnje oko izrade procjene i ugroženosti kapaciteta u sve tri mjesne zajednice su završene i na osnovu nalaza tih dokumenata će se određivati dalje akcije, koje će za cilj imati povećanu otrpornost ove tri mjesne zajednice.

Projekat ove veličine je odlična prilika da se dalje razvijaju aktivnosti u okviru priprema i odgovora na katastrofu, čiji značaj je nemjerljiv, kada se uzmu u obriz razmjere prirodnih katastrofa koje su nas zadesile u nedavnoj prošlosti.

ŠCK2

ŠCK11

Sastanak Zimska pomoć1

Imamo 40 gostiju i nema članova online