Memorandum o zajedničkoj saradnji

slika 2014-03-03-Dan civilne zastite3Povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite upriličeno je i potpisivanje Memoranduma o zajedničkoj saradnji koji je u ime Odsjeka za civilnu zaštitu potpisao šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović i sekretar Crvenog krsta Denis Šehanović.

 Šef resornog odjeljenja, u svom obraćanju novinarima, kazao je da se ovim putem animiraju i stanovnici Brčko distrikta BiH te da se ukaže na značaj samog Odsjeka za civilnu zaštitu koji u svojoj osnovi ima zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih nepogoda i drugih nezgoda.

image777

Novine koje se ističu u odnosu na prethodne godine su otvaranje vrata saradnji sa nevladinim sektorom i donošenje Zakona o zaštiti i spašavanju čime bi i Brčko distrikt BiH ispunio svoju obavezu prema određenim regulativama i okvirnom Zakonu BiH o zaštiti i spašavanju.

"Cilj nije samo potpisivanje tog memoranduma nego i objedinjavanje svih tehničkih i ljudskih kapaciteta kako bi u slučaju određenih elementarnih nepogoda i sličnih dešavanja imali pravi odgovor," dodao je Vojnović.

Sekretar Crvenog krsta Denis Šehanović izrazio je zadovoljstvo što je ovu nevladinu organizaciju i službeno prepoznala Vlada Distrikta uz napomenu da su i do sada imali jako dobru saradnju.

Ova organizacija trenutno broji 28 članova, volontera od kojih je većina obučavana u Norveškoj, a djeluju u dva segmenta – Jedinica za spašavanje na vodi i Jedinica za pretraživanje terena.

2014-03-03-Dan civilne zastite2

"Do kraja ove godine očekujemo i dodatnu opremu koju je donirala Norveška, a radi se o spasilačkom čamcu pomoću kojeg će jedinice za spašavanje na vodi Crvenog krsta Brčko distrikta BiH u saradnji sa Ronilačkim klubom „Nemo“ biti u mogućnosti da pruže jednu adekvatnu podršku Odjeljenju za javnu sigurnost u njihovim aktivnostima," dodao je Šehanović.

 

Imamo 21 gostiju i nema članova online