Национална Друштва

Национална друштва Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца

Национална друштва Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца, уз Међународни комитет Црвеног крста / крижа и Међународну федерацију, једна су од саставница Покрета Црвеног крста/крижа и Црвеног полумјесеца. Национална друштва имају улогу помоћних тијела својих влада. Када Међународни комитет Црвеног крста / крижа призна национално друштво, оно постаје чланица Међународног покрета и може се пријавити у чланство Међународне федерације.

Национална друштва (www.ифрц.орг) својим дјеловањем рјешавају потребе заједнице кроз краткорочне и дугорочне програме укључујући збрињавање у случају катастрофе, осигуравање хране и лијекова, воде и санитарија, успоставу обитељских веза, припреме за дјеловање у катастрофама, програме прве помоћи, контролу и превенцију зараза, ХИВ/АИДС-а, промиџбу добровољног даривања крви, узимање и опскрбу здравствене службе с крвљу и крвним препаратима и остале здравствене и социјалне програме према потреби заједнице. Рад с младима и волонтерима има посебан значај у раду националних друштава.

Призната Национална друштва с укупно 97 милијуна чланова и волонтера и 300 тисућа запослених особа сваке године помогну више од 233 милиона корисника.

 

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова