Начела

Темељна начела Покрета

Статутом Међународног покрета Црвеног крста / крижа и Црвеног полумјесеца потврђује се да се у обављању мисије Покрет руководи својим темељним начелима, која су усвојена су на XX Међународној конференцији Црвеног крста/крижа одржаној 1965. године у Бечу и која се од XXВ. Међународне конференције Црвеног крста / крижа одржаној 1986. године у Женеви налазе у преамбули Статута.

Темељна начела су: хуманост, непристраност, неутралност, неовисност, добровољност, јединство и универзалност.

 

ХУМАНОСТ

Међународни покрет Црвенога крста / крижа и Црвенога полумјесеца, настао у жељи да без дискриминације пружа помоћ свим рањеницима на бојном пољу настоји у свим приликама спријечити и ублажити људску патњу. Сврха Покрета је заштита живота и здравља те осигурање поштивања људске особе. Он промиче узајамно разумијевање, пријатељство, сурадњу и трајан мир међу свим народима.

 

НЕПРИСТРАНОСТ

Покрет не прави разлику с обзиром на националну, расну, вјерску, класну или политичку припадност појединца, већ настоји ублажити његове муке, искључиво водећи рачуна о његовим потребама, дајући предност најхитнијим случајевима унесрећених.

 

НЕУТРАЛНОСТ

Да би очувао повјерење свих, покрет се не опредјељује у непријатељствима и не упушта се у расправе политичке, расне, вјерске или идеолошке природе.

 

НЕОВИСНОСТ

Покрет је неовисан. Национална друштва, иако су помоћна тијела хуманитарних служби својих влада и подвргнута законима својих земаља, морају очувати своју аутономију како би у свако доба могла дјеловати у складу с начелима Покрета.

 

ДОБРОВОЉНОСТ

Покрет је добровољан и не покреће га жеља за добитком.

 

ЈЕДИНСТВО

У свакој земљи може постојати само једно друштво Црвеног крста / крижа или Црвеног полумјесеца. Оно мора бити доступно свима и проводити хуманитарну дјелатност на цјелокупном територију.

 

УНИВЕРЗАЛНОСТ

Међународни покрет Црвеног крста / крижа и Црвеног полумјесеца, у којем сва друштва имају једнак положај и дијеле једнака права и дужности узајамног помагања, свјетски је покрет

 

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова