KONFERENCIJA MLADIH CRVENOG KRIŽA GRADA ZENICA

Od 18 – 20 Semptembra održana je konferencija mladih Crvenog križa grada Zenice na kojoj je i Crveni krst / križ Brčko distrikta BiH imao svoje predstavnike. Volonteri Adina Halilović, Akif Trumić i Elvedin Hodžić ispred CKBDBIH su se družili sa volonterima iz opštinskih organizacija Crvenog križa grada Zenice, CK Fojnice, CK Prijedora, CK Srebrenika, CK Pale, i CK Novo Sarajevo.   Konferencija je održana na poznatom zeničkom izletištu Smetovi koje se nalazi na  udaljenosti od 8 km od grada Zenice.  

Tema ovogodišnje konferencije je bila “Etika u volonterkom radu” s ciljem da ukaže na prednosti i nedostatke volontiranja unutar pokreta ali i da podstakne same volontere da se aktiviraju na ovom polju, da počnu više da istražuju, informišu se, razgovaraju i pokreću promjene kako u svojim lokalnim organizacijama tako i unutar pokreta. Generalno svrha konferencija jeste druženje volontera ali i prostor da se razgovara o novim idejama i pokrenu nova pitanja, kako bi primjena sedam principa ostala dosljedna svojoj svrsi. Razgovaralo se i o dokumentima koje organizacije imaju a tiču se volontera, kao što su etički kodeks, pravilnik o volontiranju i volonterski ugovor, kako da ih poboljšamo koja je njihova svrha i koliko se pridržavamo istih. Najčešče je bio pomenut  Etički kodeks koji treba da predstavlja zajednički  sistem vrijednosti koji organizacije kao organizatori volontiranja i volonteri prihvaćaju u svom području djelovanja. Pokrenulo se pitanje koliko se pridržavamo propisa kroz pomenute dokumente i da li su isti pisani na način da organizacijama i volonterima  omogućavaju razradu propisanih standarda u skladu s načelima organizacije, poštujući tako specifičnosti organizacije, a posebno potrebe volontera. Prvi dan konferencije svi učesnici su imali priliku prisustvovati izlaganju gosp. Dedić Derviša dip. ing , koji je učesnicima na jednostavan i njima razumljiv način pokušao približiti zaštitu na radu i ukazati na šta trebaju paziti I kako djelovati.

Predstavnici svih organizaciju su imali priliku predstaviti rad svojih organizacija, program i aktivnosti tokom cijele godine i na taj način upoznati se sa radom ali i razgovarati o novim idejama I poljima na kojem mogu zajednički djelovati. Drugi dan konferencije učesnici su ugostili članove , kako oni kažu raju,  iz saveza Sumero koji pruža podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Federacije Bosne i Hercegovine. Sumero  pomaže osobama sa intelektualnim poteškoćama  da prepoznaju diskriminaciju I da joj se suprotstave. Baš kako načelo HUMANOSTI promoviše međusobno razumjevanje, prijateljstvo I saradnju, tako su učesnici strplljivo učili od članova Sumera kako da što bolje primjene dekupaž tehniku u oslikavanju drvenih kutijica koje su namijenili za svoje najmilije. Za učesnike je ovo bilo jedno veliko iskustvo. Stečeno znanje će nastaviti primjenjivati u svom volonterskom angažmanu kada se vrate u svoje matične organizacije. Kako kažu, kući se vraćaju bolje informisani i osviješteni o mogučnostima i sredini u kojoj žive ali i o ljudima s kojima žive. Različitosti su te koje nas spajaju, a ne razdvajaju I samo zajedničkim snagamo možemo napraviti promjene. Upravo mi, članovi največeg pokreta na svijetu treba da budemo pokretači promjena u društvu i ujedinjeni gradimo snagu humanosti.

 

DSC 0800 1024x678

slika2

 

Ко је на мрежи: 98 гостију и нема пријављених чланова