RAZGOVARANO O SARADNJI NA PROJEKTU „UPRAVLJANJE RIZICIMA OD KATASTROFE NA NIVOU ZAJEDNICE“

10.9.2015. Gradonačelnik Brčko distrikta BiH dr. Anto Domić, šef Odjeljenja za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH Uroš Vojnović i sekretar Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH Denis Šehanović razgovarali su danas u Gradskoj vijećnici sa šeficom Ureda Švicarskog crvenog krsta u BiH Mihelom Hinić i njenim saradnicima o partnerstvu na projektu „Upravljanje rizicima od katastrofe na nivou zajednice“.

 

S tim u vezi istaknuto je da aktivnosti na nivou naše zajednice podrazumijevaju uspostavu nove te poboljšanje već postojeće saradnje o javnoj sigurnosti, koja će biti definisana u memorandumu o razumijevanju i saradnji između Švicarskog crvenog krsta, Vlade Brčko distrikta BiH i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH početkom movembra tekuće godine.

 

Dr. Domić zahvalio je na dolasku i interesu za saradnju te je, prisjećajući se prošlogodišnjih poplava i klizišta, podsjetio da je Brčko distrikt BiH kao lokalna zajednice sa specifičnim statusom i ovlaštenjima u obavezi da zaštiti stanovnike od prirodnih i drugih katastrofa ističući da je prevencija ključno pitanje kojim se potrebno pozabaviti.

 

U fokus su stavljeni angažovanje potrebnih ljudskih resursa i nabavka materijalnih resursa koji će u narednom periodu biti regulisani kroz sredstva ovog projekta, koja služe sigurnosti lokalne zajednice i strateškoj prevenciji od katastrofa.

 

Projekat finansira Švicarski crveni krst, a podrazumijeva zajedničko djelovanje predstavnika vlasti Brčko distrikta BiH te općina Šamac i Orašje s lokalnim organizacijama Crvenog krsta/križa koje bi do početka 2018. godine pitanje rizika od katastrofe trebale svesti na minimalni nivo.

 

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Uroš Vojnović je naznačio da je zajedničko djelovanje službeno potvrđeno još u martu 2014. godine dodajući da je saradnja od tada postala efektivna i učinkovita, čemu svjedoče i brojne zajedničke aktivnosti koje su prethodile, ali i one koje tek slijede. Današnjoj aktivnosti prisustvovao je i koordinator za katastrofe pri Odjeljenju za javnu sigurnost Mirsad Hasanbašić.

 

 

Izvor bdccentral.net/brčko

2015-09-10-Sastanak s predstavnicima Crvenog krsta-3

 

2015-09-10-Sastanak s predstavnicima Crvenog krsta-2

Ко је на мрежи: 38 гостију и нема пријављених чланова