Помоћ спасилачке јединице у поплавама

slika Foto

Поплавама насталим усљед обилних падавина на подручју Брчко дистрикта БиХ у периоду између 04.05.-08.05.2014. угрожено је између 350 и 400 домаћинстава.  Тим поводом на ванредној сједници Владе Брчко Дистрикта 05.05.2014. проглашено је стање елементарне непогоде. Ова одлука Владе подразумијева подузимање свих мјера и радњи да се сачувају људски животи као и здравље људи и да им се помогне у заштити материјалних добара и санирању насталих оштећења.

Угрожена подручја су насеља у сливу ријека Брка и Тиња, гдје су ријеке поплавиле домаћинства, пољопривредна добра, прекинуле путне правце. Насеља погођена поплавом су Брка, Паланка, Вукшић, Марковић поље, Бијела, Приједор и подручје града у сливу ријеке Брке. Дошло је и до прекида путног правца Брчко – Сребреник као и до одсијецања повезаности појединих села од града, што је резултирало немогућношћу допреме намирница у та подручја. Самим тим је дошло и до недостатка питке воде јер се запрљана и загађена вода улила у бунаре и изворе.

Спасилачка јединица ЦКБДБИХ је спровела бројне активности на ублажавању посљедица поплава у сарадњи са Одјељењем за Јавну безбиједност Брчко Дистрикта. Већ првог дана ЦКБДБИХ је оформио привремени смјештај за потребе евакуације у просторијама Омладинског центра у Брчком. Набављени су дневни оброци и питка вода за становништво, а уз максималан ангажман спасилаца - волонтера ЦКБДБИХ ти пакети су стигли до становништва у потреби. Иако су поплаве биле велике а домаћинства неприступачна, храна и вода је допремана до становништва на све могуће начине (џиповима, чамцем, пјешке кроз воду). Вршена је и медицинска евакуација старог и болесног становништва. С обзиром да је водостај Саве непрекидно растао, спасилачка јединица ЦКБДБИХ је у пар наврата интервенисала пуњењем врећа са пијеском и формирању ткзв. зечијих насипа.

 

Овако брз и ефикасан одговор спасилачке јединице ЦКБДБИХ и Одјељења за Јавну Безбиједност -Цивилне заштите Брчко дистрикта је успјешно спровођење у дјело потписаног меморандума о сарадњи између наведених институција у марту 2014. године.

Ко је на мрежи: 37 гостију и нема пријављених чланова